Kilka wskazówek dla początkujących (jeśli jesteś mistrzem kuchni NIE CZYTAJ!)

  • najbardziej uniwersalną potrawą foodową są różne wersje zupy, łatwiej przygotować i przetransportować
  • przyprawy dodajemy zawsze na końcu (nie tylko zachowają aromat, ale unikniemy gorzkiego posmaku, jaki niektóre przyprawy nabywają przy długim gotowaniu)
  • makarony, kasze i ryż gotujemy osobno (hurtowe ilości sprzyjają powstaniu rozgotowanej brei)
  • nie gotujemy razem kapusty kiszonej z ziemniakami (będą twarde)
  • strączki gotujemy osobno i podgotowane dodajemy do całości (nie tylko gotują się dłużej, ale przy gotowaniu często np. grochu, wytwarza się buru-szlamowata piana, którą trzeba kilka razy odłowić)
  • cebule smażymy na końcu i dodajemy do gotowej potrawy (to samo dotyczy pieczarek)
  • pamiętajmy, że wszelkie ugotowane strączki szybko kisną (niby oczywiste, ale latem ważne)
  • nie przesadzajmy z zieloną papryką ( jeśli jest nie pierwszej świeżości często robi się gorzka) i pietruszką (korzeniem)
  • pamiętajcie, że stracicie kilku przyjaciół, jeśli dodacie kminek 🙂
Advertisements

Informacje o fnblodz

Strona grupy FNB Łódź
Ten wpis został opublikowany w kategorii Informacje. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s